about as

about as

Poštovani,

U našem gradu, u zgradi stare sefardske sinagoge u Sarajevu, Ulica Mula Mustafe Bašeskije broj 38, veoma aktivno djeluje likovna galerija "Novi hram",
koja radi u okviru Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”

Prije rata u BiH, galerija je djelovala u okviru Udruženja likovnih umjetnika grada Sarajeva, a obzirom da je navedeno udruženje prestalo s radom, galerija "Novi hram" od 1997. godine radi u okviru "La Benevolencije".

Vec deset poslijeratnih godina, galerija aktivno radi i svojim sadrzajima oslikava našu zelju da zivimo zivot obogacen kulturnim, prije svega likovnim, dešavanjima, pokušavajuci da ucestvuje i da znacajan doprinos kulturnom miljeu našeg grada.
Obzirom da u Sarajevu djeluje dovoljan broj galerija koje imaju cilj i tendenciju da svim poklonicima likovne umjetnosti predstave poznate i priznate, vec afirmisane umjetnike, slikare i vajare, predsjedništvo Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" je donio odluku da prostor ove galerije ustupi prvenstveno mladim, neafirmisanim umjetnicima, koji iz raznih razloga nemaju priliku da izlazu u daleko vecim i daleko skupljim galerijama.

U povodu velikih jevrejskih praznika, galeriju koristi Jevrejska opstina i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno drustvo "La Benevolencija", organizujuci tematske izložbe vezane za život Jevreja u Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu.
Tako je sarajevskoj javnosti bila predstavljena izložba dokumenata o nastanku i putu remek djela jevrejske sefardske kulture naših prostora "Sarajevske Hagade".

Povodom obilježavanja jednog stoljeca postojanja Aškenaske sinagoge u Sarajevu, organizovali smo izložbu dokumenata, planova i fotografija koji opisuju istorijat ove sinagoge, od arhitektonskih projekata objekta sinagoge, maticnih knjiga, dopisa i statuta iz austrougarskog perioda vladavine našim prostorima, do molitvenika, albuma i fotografija uglednih aškenaskih rabina, predsjednika Aškenaske opštine, te ljudi koji su na razlicite nacine obilježili istoriju ove sinagoge.
Slijedila je zatim veoma uspijela izložba likovnih i vajarskih radova Jevreja, umjetnika iz Bosne i Hercegovine. Ljubitelji slikarstva mogli su se uvjeriti u veoma bogat i raznovrstan opus djela jevrejskih umjetnika.
Svake godine u galerijskom prostoru se održavaju prigodne izložbe u povodu obilježavanje Evropskog dana jevrejske kulture.

Galerijska dešavanja upotpunila je veoma uspiješna izložbena postavka o životu Jevreja u Becu u ranijim vremenima, a djelimicno i danas. Izložba pod veoma ambicioznim nazivom " Jevrejski Bec " bila je jedna od bolje posjecenih izložbi u galeriji "Novi hram", što govori o znatiželji naše publike, koja ima zelju da upozna obicaje i nacin života u drugim sredinama.

Veoma aktivno, galerija je saradjivala sa drugim nacionalnim kulturnim društvima, s nekoliko ambasada u našoj zemlji i s odredjenim brojem galerija koje djeluju van našeg grada i države, organizujuci zajednicke izložbe ili ustupajuci galerijski prostor za prezentaciju stvaralaštava drugih društava ili umjetnika iz drugih država.

Bitno je napomenuti da se u toku ovih dvadesest godina, koliko nakon rata djeluje galerija "Novi hram" organizovalo 400 razlicitih izložbi, koje je posjetilo nesto više od 70,000 posjetilaca, cime je ova galerija opravdala svoje postojanje, a i tendenciju da pruži utocište mladim, nedovoljno afirmisanim umjetnicima, s ciljem da se predstave veoma brojnoj likovnoj publici u našem gradu.

Srdacan pozdrav

index

Copyright Galerija Novi hram, Sarajevo,BiH, 2005 - 2018.  

pagebyatijasmihajlo© Copyright 2018